Televisionen räknas som ett av 1900-talets största genombrott och har fått nyheter och fakta att kunna spridas betydligt snabbare än tidigare. Sedan kom internet och de sociala medierna, vilket gjorde världen än mindre, men det är en annan historia.

Tv:ns historia

Televisionen är en form av medium där man sänder rörliga bilder till mottagare. I och med att andra uppfinningar såg dagens ljus på 1800-talet, började folk fantisera om att skicka bilder. 1843 kom telegrafen och år 1897 upptäcktes elektronerna och detta låg till grund för televisionen. Den förste som visade på tendenser för att uppfinna tv:n var tysken Karl Ferdinand Braun. Telefotografi var den första föregångaren men det var inte förrän 1926 som man klarade av att överföra bilder från ett våningsplan i en byggnad till ett annat.

De första tv-apparaterna

De allra första apparaterna som kunde liknas vid en tv, var radioapparater med ett neonrör och en nipkowskiva som visade pyttesmå bilder i rödskala. Man hade även snurrande speglar som överförde bilder.

Den första tv-sändningen skedde dock 1935 i Tyskland och året därpå under OS i Berlin. Dock gjorde kriget så att tekniken fick vänta men efterkrigstiden bidrog till snabb utveckling och tv:ns framfart. Däremot tog det lång tid att sända och transportera hela systemet och det gjorde att nyheterna var ett par dagar gamla.

Det var inte förrän på 50-talet som tv -sändningarna kom igång från USA och i slutet på decenniet kom tv till Sverige. Det första programmet hette En skål för televisionen med Lennart Hyland.

Först kom faktiskt färg-TV i USA men man gick tillbaka till svartvitt, på grund av att man var tvungen att anpassa sig efter Radio Corporation.

Nutida tv-apparater

Tv kallas ibland för dumburken, eftersom man blir lite ”fördummad” av att sitta i soffan och glo hela dagarna, tänkte man. Nuförtiden är tv-apparaterna högupplösta med platta skärmar som tar liten plats i rummet men kan täcka en hel vägg om man så vill. LCD eller plasmateknik ger en klarare bild och nya tekniker uppdaterar tv:n kontinuerligt.