Iphonens föregångare är givetvis de tunga och klumpiga mobiltelefonerna och deras föregångare i sin tur är telefonerna. Men vi får inte glömma datorns betydelse i det hela. En Iphone är nämligen en mycket liten behändig dator som du även kan ringa från.

Den första iphonen

I juni 2007 lanserades den allra första iphonen 2G av Apple och den nu avlidne vd:n Steve Jobs. Den blev en revolutionerande nyhet och utsedd till årets uppfinning av Time Magazine. Året därpå släpptes den dubbelt så snabba 3G – en ny version med GPS-system. Denna modell släpptes i över 70 länder och är lite tjockare än den första modellen och finns tillgänglig i svart eller vitt. 3GS är en mer avancerad modell av just 3G och kommer med bättre arbetsminne, röstkontroll, kortare nedladdning samt effektivare kamera och upplösning. Dessutom var det nu som apparna började ta fart.

2010 slutade man tillverka 3G eftersom den nyare Iphone 4 uppfanns.

Övriga versioner av Iphone

Det som kom efter 3G var bl.a. Facetime och en ny skärm. När den uppdaterade 4S kom till, var det Siri röstassistenten och icloud som var de största nyheterna. När Iphone 5 och 5S kom, blev storlekarna lite större. Skärmarna anpassade sig till film och tv-tittande och Touch ID lanserades.

Som en liten parentes tillverkade man även 5S som var en färgglad variant med coola skal.

Iphone 6 satsade på ännu bättre kamera samt förmågan att spela in videor i högupplöst format 1080.

6Plus fick den optiska bildstabilisatorn och 6S en 3D Touch som gjorde det möjligt att få fram flera val på skärmen samtidigt. 6S Plus uppdaterar skärmen och ger förbättrad batteritid.

2015 kom Iphone SE som liknade 6S i annat skal och 2016 kunde man köpa Iphone 7 och 7Plus som hade ett slopat hörlursuttag. 7Plus hade istället två linser, vidvinkelseende och den optiska zoomen som Apple gjorde en stor nyhet av.

Iphone 8 – den nyaste modellen

Den förbättrade kameran och användningen av appar, kännetecknar Iphone 8. Operativsystemet heter iOS 11. Röstassistenten får en manlig kollega och kan prata på flera språk samt översätta meningar. Även Iphone 8Plus finns nu tillgänglig.