De senaste hundrafemtio åren har tekniken gått framåt enormt och vi har sett utvecklingen av motorn, telefonen, datorn och mycket mer. I och med att motorn såg dagens ljus har bilen, flygplanet och båten drivit länder närmare varandra och världen har krympt markant. Det har medfört en globalisering och en intensiv handel människor emellan och transporterna med varor går över gränserna dygnet runt.

Balansen mellan de tekniska genombrotten och klimatsmarta lösningar

Det var heller inte länge sedan vi var tvungna att göra upp eld eller tända ljus för att kunna se ordentligt under dygnets mörka timmar. Sedan kom glödlampan och elen och allt förändrades. Idag kämpar vi istället med att finna elektriska lösningar för att spara så mycket energi som möjligt. Det som först ansågs revolutionerande visade sig även bidra till miljöfarliga aspekter och nu försöker människan hitta en balans för att tekniken även ska gynna klimatet och miljön. Pendeln börjar således svänga tillbaka även om tekniken går framåt och många strävar samtidigt att hitta tillbaka till det gamla. Har människan kanske varit för ivrig när hon har uppfunnit alla dessa tekniker? Eller är det bästa kanske att vänta ännu ett tag?

Den eviga uppkopplingen

Var vi än befinner oss i världen kan vi ta del av de senaste nyheterna via tv-apparaterna eller datorerna som ständigt är uppkopplade. Vi lever numera med vår surfplatta eller mobiltelefon som är så smart att den numera kallas smartphone. Den gamla klumpiga mobiltelefonen är ett minne blott och tv-skärmarna är numera lika platta som väggen själv. Dygnet runt tar vi del av de sociala medierna och håller koll på vad kompisen eller grannen gör. Det är naturligtvis både på gott och ont. Visst är det underbart att kunna se varandra och prata när som helst, var vi än befinner oss i världen men den tekniska utvecklingen har också en baksida. Den tröttar ut människor, stressar oss och får oss att hela tiden sträva efter nästa uppfinning.