En surf- eller läsplatta är en tunn dator som liknar en större Iphone där du använder fingertopparna på pekskärmen för att ta dig vidare. Andra vanliga ord är ”padda” av iPad, pekplatta eller smartplatta.

Tangentbordet är virtuellt, precis som på en smartphone, och man manövrerar det helt med hjälp av fingrarna. En surfplatta är mycket behändig att ha med sig på resa om man vill slopa den vanliga, ofta tyngre datorn. Dock kan man inte arbeta lika lätt på en surfplatta som en dator, beträffande ritprogram, Office Pack etc.

De nyare varianterna erbjuder dock ett dockningssystem som gör att plattan hålls upprätt och kan kopplas till ett litet vanligt tangentbord med USB-port.

En pekplatta är också förträfflig för att ladda ned böcker, därav namnet läsplatta (det finns dock speciella plattor som bara är läsplattor också). Det är betydligt mer miljövänligt då man slipper papperskonsumtion och energikostnader i form av tryckerier.

Föregångaren äldre än vad man kan tro

Den allra första likheten med en surfplatta finner vi i slutet av 1800-talet när Elisha Grey uppfann telautografen. Det är en maskin som kan läsa av handskrift från styluspennor elektroniskt. Det leder till nya patent och uppfinningar. Den första touchskärmen uppfanns 1942.

Operativsystem

Föregångaren till surfplattan som är en bärbar dator med pekskärm, har faktiskt funnits på marknaden sedan 1989. Exempel är GRIDPad eller Microsoft Tablet som funnits sedan 2001.

Skillnaden är att våra surfplattor som vi är vana vid, har ett inbyggt mobilt operativsystem.

Surfplattor har blivit så moderna att vissa tidningar enbart ger ut sina nummer i pekdatorversion och när man har en surfplatta är det också mycket vanligt att ladda ned appar från företag.

Pekplattor omnämns ofta beroende på vilket operativsystem de har. IOS och Android är de vanligaste men det finns även Google Chrome OS eller WebOS. Operativsystem är plattformar som används av tillverkare av mobila enheter. Det är en samling program för datorer som är uppdelade i ett system som utgör tre delar – kärnan av operativsystemet, användarprogrammen och systembiblioteken.